Zupa dyniowa
(Dla 6 osób)
Kategoria: Smacznie i zdrowo, Rodzaj potrawy: Zupy
Składniki:
1–1,5 kg dyni, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu przygotowanego z kostki,
szczypta ostrej papryki, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego
cynamonu, sól, 4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju z pestek dyni. Jako
dodatek: grzanki z bułki, 4 łyżeczki pestek z dyni.
Przygotowanie:
Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wraz z 2 łyżkami oleju Wielkopolskiego w garnku, wlać 2 - 3 łyżki wody i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu, aż dynia się rozgotuje.Lekko ostudzić dynię i zmiksować na gładki krem, dodać wywar lub rosół, zagotować doprawiając solą, ostrą papryką, imbirem i cynamonem.
Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i silnie zagrzać.
Zupę na talerzu posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami z dyni oraz podać osobno zrumienione także na suchej patelni grzanki z bułki.
Wkleiłam ten przepis nie bez powodu ,u mnie w pracy zapanował szał na zupę z dyni ,aż nie mogę uwierzyć jak coś co znam od dziecka może nagle stać się nowe i modne , kobitki prześcigają się w odnajdywaniu przepisów na tą zupę i jak zawsze wszystkie gotują to samo ,ale każda inaczej:):):):)
Moja mama kroiła wszystkie jarzyny byle jak i dynie gotowała do miękkości przecierała przez sito dodawała masła i przyprawy jak pamiętam sól,pieprz i gałkę muszkatołowa do tego grzanki na maśle z chleba ,gotowała też kompot na kwaśno z dyni ,którego do dziś nie lubię:):):)
Tyle lat mam w sprzedaży dynie ,ale w tym roku schodzi ja przyslowiowe świeże bułeczki:)